Belgian Union of
Orthodontic
Specialists

Belgian Society of
Periodontology

BUDS

Belgian Union of Dental Specialists

Nieuwsartikel

Vergelijking van luchtzuivering

22/04/2020

Naast de bijgevoegde vergelijkingstabel geven wij u graag een aantal persoonlijke opmerkingen en meningen over luchtreinigers:

1/ Er is geen wetenschappelijk vergelijkend onderzoek naar de verschillende technologieën. Deze tabel is slechts een bescheiden vergelijking van de gegevens die op het internet beschikbaar zijn.

2/ Voor een bepaald systeem zijn er vaak weinig wetenschappelijke rapporten/goedgekeurde tests die de bactericide & virusdodende werking vaststellen. Uiteraard gaat de voorkeur naar een duidelijk onderzoek.

3/ Spuitsystemen (Nocospray, Saniswiss) zijn zeer efficiënt maar leggen een latentietijd op tussen de patiënten, die niet lijkt te zijn aangepast aan onze orthodontische praktijk.

4/ Systemen met alleen een filter (Wood's, Winix) zijn naar de mening van de werkgroep momenteel uit te sluiten vanwege het onzekere of zelfs nul effect op de eliminatie van micro-organismen.

5/ Filtersystemen vereisen een vervanging van deze filters op basis van hun verzadiging, die niet gemakkelijk te observeren is. De aanbevelingen van de fabrikanten met betrekking tot de vervanging van deze filters zijn vaak (te) summier. In het algemeen wordt voorgesteld om ze 1x/jaar te vervangen.

6/ Ozon heeft een slechte reputatie, maar het is een zeer effectief ontsmettingsmiddel (bijv. zwembad desinfectie). Volgens de verzamelde informatie worden de concentraties in de zuiveringsinstallaties gecontroleerd en bevinden de dosissen zich onder de grenswaarden.

7/ Het lijkt ons verstandig om een systeem te kiezen dat ten minste 2 technologieën combineert.

8/ Er zijn belangrijke verschillen in de terugkerende kosten tussen de systemen.

9/ Geluidshinder mag niet worden verwaarloosd: ex 70dB = geluid van een stofzuiger of een grasmaaier wat te luid is voor onze praktijken; 20 dB = een fluistering van een lage stem of een rustige tuin.

10/ Bij elk systeem dient de initiële aanbeveling in verband met goede verluchting van de ruimte gehandhaafd te worden.

Bijlage: Comparaison-purificateurs-dair-NLcorr

 Meer nieuws

De website van BUOS maakt gebruik van cookies.    Meer info   AANVAARDEN