Belgian Union of
Orthodontic
Specialists

Belgian Society of
Periodontology

BUDS

Belgian Union of Dental Specialists

Nieuwsartikel

Juridische stappen wet supplementen

03/08/2023

Geachte leden,

We wensen je te informeren dat de BUOS op de bestuursvergadering van 31 juli 2023 heeft besloten om zich aan te sluiten bij de juridische stappen die AbSyM-BVAS onderneemt tegen artikel 22 van de wet van 29 november 2022 die zorgverleners een verbod oplegt om supplementen aan te rekenen bij patiënten met recht op verhoogde tegemoetkoming. De BUOS wijst advocatenkantoor Nelissen Grade aan om haar belangen te verdedigen.

Met deze wet wil de minister de toepassing van de conventionele tarieven opleggen aan alle patiënten die onder het OMNIO-statuut vallen aan zowel geconventioneerde als niet-geconventioneerde orthodontisten. Op de Dentomut-vergadering van 11 mei 2023 heeft de afgevaardigde van de BUOS aan minister Vandenbroucke onze bezwaren uiteengezet maar hij wil de wet ongewijzigd laten uitvoeren.

We wensen te benadrukken dat:

  • Het Wetboek van economisch recht voorziet in een verbod voor elke onderneming om te verkopen met verlies. De structurele onderfinanciering van de tandheelkunde bij het RIZIV zorgen voor economisch onverantwoorde conventietarieven die niet overeenkomen met een haalbare praktijkvoering.
  • Deze wet verbiedt patiënten onder het OMNIO-statuut om te kiezen voor kwalitatieve behandelingen (met supplementen).  Dit is in strijd met de vrije keuze van behandeling.
  • De wet respecteert het Nationaal akkoord artsen-ziekenfondsen niet omdat ze niet-geconventioneerde orthodontisten gaat verplichten conventietarieven te volgen voor het deel van de bevolking dat een verhoogde tegemoetkoming geniet.

De BUOS volgt dit dossier van zeer nabij op en zal haar leden op regelmatige basis informeren van de verdere juridische stappen.

 

Met collegiale groeten,

Het Bestuur BUOS

 Meer nieuws

De website van BUOS maakt gebruik van cookies.    Meer info   AANVAARDEN